Uvala Zavratnica jedna je od najljepših skrivenih uvala na sjevernom Jadranu

Postoje mjesta koja se nikad ne zaboravljaju. Ona gdje se točno sjećaš trenutka kada se pogled otvorio ispred tebe, a ti nisi mogao vjerovati da postoji tako savršena prirodna ljepota. Pogled na uvalu Zavratnicu je upravo takav pogled – onaj nezaboravni. Ova je uvala jedna od najljepših uvala Jadrana, krški fenomen koji je 1964. proglašen zaštićenim krajolikom, a 1981. postaje dio Parka prirode Velebit.

Što uvalu Zavratnicu čini tako posebnom?

Ova prirodna uvala karakterizira jedinstvena geološka obilježja, strme stijena i kristalno čisto more. Pristup uvalu je moguć samo pješice ili brodom, pružajući posjetiteljima osjećaj otkrivanja skrivenog raja. Ono što Zavratnicu zapravo čini tako posebnom jest kontrast sivog kamena, niskog raslinja i tamno modre boje mora koja ponosno bliješti u svojoj ljepoti. Bistroća mora je tolika da doslovno, bez ikakvog naprezanja možeš vidjeti sve što se nalazi na dnu mora.

Zavratnica krije ujedno i pravi dragulj kojeg često posjećuju ronioci. Kako je more čisto, nije potrebno zaroniti kako bi vidio u čemu je riječ. U uvali se otprilike 800 metara od plaže na samo par metara dubine nalazi olupina potopljenog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata.

Grad Rab, otok Rab

Grad Rab je prepoznatljiv po srednjovjekovnim zidinama koje ga okružuju te po svoja četiri zvonika. Gradske ulice i skrivena mjesta idealna su za istraživanje kulturnih i povijesnih bogatstava:

  • šetajući po Srednjoj ulici stići ćete do trga Varoš, a tamo vas čekaju velike stepenice kojima se možete popeti do tvrđave i crkve Svetog Kristofora, zaštitnika grada Raba.
  • Gradske zidine - Grad Rab je tipično srednjovjekovno urbano središte opasano čvrstim zidinama iz 15. stoljeća koje ga većim djelom još uvijek okružuju u svom prvotnom stanju. Njegovim starim gradom dominiraju četiri visoka zvonika uglavnom u romaničkom stilu.
  • Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Rabu sagrađena je najvjerojatnije u 4. stoljeću, a kasnije je preuređena u romaničkom stilu. Interijer je bogat vrlo vrijednom opremom i umjetninama.
  • Samostan, crkva i zvonik sv. Andrije - Benediktinski samostan sv. Andrije u gradu Rabu izgrađen je u 11. stoljeću, a tijekom vremena nadograđivan i uređivan. U samostanu se mogu pronaći brojna umjetnička djela, ručni radovi i suveniri, a u njemu živi i radi osam koludrica.

high-angle-view-townscape-by-sea-against-sky
postcard-rab
scenic-view-lake-by-trees-against-blue-sky(1)
rab-croatia-view-from-one-church-towers-historical-part-city
scenic-view-sea-by-mountain
rab-croatia-panoramic-view-historical-center-with-towers
scenic-view-bay-against-clear-sky